UP TO RURRE

“Alle wegen leiden naar Rome”… dat kan goe zijn, maar dan toch niet in Bolivia! Hier lijkt de meerderheid via “La Paz” te lopen. La Paz is een van de hoogst gelegen steden ter wereld en van horen zeggen zijn de wegen daar zo steil dat ons Samira er zeker zou inblijven! Nu wilden we perse in Rurre (officieel Rurrenabaque) geraken… ne normale mens pakt daar ne vlieger voor (dan ben je daar op een uur) maar blijkbaar zijn we zo’n dwazen geworden dat we het liever over land proberen… via La Paz dus en erger nog via de yungasweg! Klamme pollekes verzekerd!!

Tijdens de autorit richting La Paz spendeerden we onze tijd ditmaal niet met rondgapen maar met bidden… bidden en hopen dat de Bolivianen zo slim waren om “ne ring” rond de hoofdstad te maken, waardoor we niet “steil eweg” in het centrum moesten rijden! Het zag er goed uit… bij onze aankomst bolde ons Samira nog steeds op 4000+ meter en we leken op iets te zitten, dat “ne ring” waardig zou kunnen zijn! Maar na 20 minuten werd al de hoop weggeveegd en rolden we, ongewild en “steil eweg” het centrum in! Die afdaling was op zich al zo’n verkorting van ons leven, dat we besloten nen nacht op adem te komen in’t stad (ook al klinkt dat misschien wat raar voor een vervuilde stad op die hoogte). Zelfs de ingang van de garage was zo steil dat we dachten er nooit meer uit te geraken! Maar op zo’n momenten word je al eens verast; want Samira, de vroom trien, deed het de volgende ochtend schitterend…alsof er niets aan de hand was… alsof er absoluut geen problemen waren geweest de laatste weken… en alsof cruisen op een hoogte van 4000meter voor haar perfect normaal was!  

Den ambiance in den auto zat goed… met ne climax toen we de 4500m behaalde!  We stonden strak voor opdracht 2 van den tocht; de Yungasweg – die zo simpelweg noemt omdat hij door de “Yungas” loopt. Uit resultaten van een of ander onderzoek blijkt dit de gevaarlijkste weg ter wereld te zijn (zo’n 300 mensen per jaar legden hier hun loodje) vandaar zijn bijnaam “deathroad”. De weg is vandaag de dag enkel geopend voor mountainbikers… die puur voor de fun en de adrenaline naar beneden rushen! Voor de auto’s is er een nieuwe, prachtige asfaltweg aangelegd… Het vervolg is echter nog zeer authentiek! Geen asfalt maar putten, afgronden van zo’n 600m diep maar geen reling en stukken waarop de weg maar 2,5m breed is… Niet genoeg voor 2 passerende auto’s dus! De Bolivianen zijn echter vollenbak aan’t werk om de weg te verbreden en binnen een jaar (?) zou dat allemaal in asfalt moeten liggen… Door de werken is de weg overdag gesloten… Aldus trok om 17u de caravan pas echt op gang. Er werd tot laat op de avond gemanouvreerd (indien je ne tegenligger hebt, moet je terug naar achteren rijden, tot je een plaatske vind dat breed genoeg is…) maar tegen een uur of 11was het einde in zicht en parkeerden we een geblesseerde bus.  Die bolivianen rijden echt als zotten, zo werd ons Samira op een gegeven moment vanachter in de poep gepakt… de bluts is nu een schoon aandenken aan de weg en ’t feit dat we’m overleefd hebben!

Ook de dag nadien waren de werken nog volop aan de gang. Na een gesprek met ne chique tip, bleken we te begrijpen dat we nen “desvio” of omleiding zouden kunnen pakken. Alles was beter dan wachten tot 17u en zonder argwaan daalden we af… onwetend dat we nooit de volgende berg zouden over geraken, niet beseffend dat we ook den bergop terug niet meer op zouden geraken… daar stonden we dan, in the middle of nowhere! Na verschillende mislukte pogingen en 7u “Yahtzee” spelen (zou dat een wereldrecord zijn?) vonden we ne simpele ziel die ons Samira mee naar boven wou duwen…  Om 18u gaven we de laatste stoot, Samira kon weer verder; maar chauffeur Yves zag er eerder dood dan levend uit… “lui zweet, zit rap gereed” zeggen ze bij ons thuis altijd!

De regenval die nacht zorgde voor ideale rijcondities; de weg was optimaal met massa’s modder en diepe slijkputten… in plaats van rijden, slibberden we dus richting “Rurre” en dat ging vrij vlot, tot vlak voor de meet! Op enkele km van onze bestemming reden we nog 2 keer vast… maar dankzij 4 overtuigende en in slijk gehulde puppy-ogen, konden we de plaatselijke truckers snel overtuigen ons verder te helpen!! Dank u mannen!!

 

7 Responses

 1. ma en pa says:

  Awel plezante, ga je ons nu de schrik nog op ons lijf jagen die enkele weken voor jullie thuiskomst? Samira is al gehavend ! Zorg da ge HEELHUIDS thuiskomt of t zal uwe beste dag ni zijn . Mooie plaatjes en weeral een prachtig griezelig verhaal !!!!! wees voorzichtig en tot vlug xxxxx

 2. Jolle says:

  Op de nationale feestdag bij 30° de jaarlijkse vips-bbq moeten missen vanwege wachtdienst doet pijn in mijn hart. Maar het lezen van jullie reisverhalen en overweldigende foto’s heeft de pijn verzacht. Ik ben terug helemaal bij. Amuseer jullie nog de laatste weken!

 3. Veke & Co says:

  Amai mannekes…
  Met zweetpollekes jullie laatste avontuur gelezen en bekeken…
  Blij da alles uiteindelijk goe afgelopen is!
  We hebben al enorm genoten van jullie belevenissen die op ‘n geweldige manier zijn neergepend met de bijhorende prachtige beelden!!!
  Ik kan nie wachten om de ‘live’-verslagen te horen 😉
  Lieve groetjes en geef ‘r nog ‘n ferm lap op de laatste weken!

 4. Veke & Co says:

  Even ‘n testje… ‘t lukt me maar nie om ‘n reactie te posten 🙁
  Maar, amaaaaai wa ‘n avonturen jullie allemaal al beleefd hebben!
  Zit vaak in m’n eentje te lachen om jullie zalige humor… En soms met klamme handjes om jullie hachelijke posities/avonturen…
  Mannekes, geniet ervan!!!
  Dikke knuf,
  Vekepateke x

 5. tante lief says:

  amaai!fantastische foto’s! genoeg materiaal om er een thriller van te maken!
  En nu ist écht wel aan t afkorten eh,we zien er naar uit om jullie terug te zien en te horen!
  Geniet er nog van en tot binnenkort!!!(das leuk om te schrijven)
  Vele Eindertse groetjes!!!xxx

 6. Lie says:

  Weeral geweldig verhaal om te lezen, jullie houden het wel spannend eh!
  Gaan er nog volgen, of wordt het eerstvolgende verhaal “int echt” verteld?
  Doe nog maar eens goe zot daar die laatste weken!!
  XXX

Leave a Reply


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.