Kathmandu… Nice price for you!

“Mister, mister… nice price for you!” is op slag 1 van de meest gehanteerde credo’s in Kathmandu! Een tikje anders, maar eigenlijk identiek zijn bijvoorbeeld; “mister, mister, cheap, cheap!”, “you like, you buy!” of “looking is for free!”… Kathmandu is een paradijs voor de marchanten onder ons die houden van afpingelen…. maar wees gewaarschuwd… Koop hier geen kat in een zak en als je hier echt een stier wil kopen, moet je de moeder eerst melken want hier zou men zen ziel aan de duivel verkopen! (Pats, 3 voor de prijs van 1)

Gekneld tussen z’n grote broertjes China en India, oogt Nepal pietepeuterig klein…  Datgene wat het land lijkt te missen qua lengte en breedte, maakt het meer dan goed in de hoogte! Inderdaad, want 8 van ‘s werelds 10 hoogste bergen zijn gelegen in Nepal! Op 1 dag tijd, reis je hier doorheen de broeierige jungle, langs sensationele rivieren, richting adembenemende bergtoppen. Een natie befaamd voor de talrijke sherpa’s, yaks, kloosters en natuurlijk het nationale gerecht Dal Bhat… Dat is Nepal! De hoofdstad; Kathmandu, is wat je op z’n minst kan noemen… apart. Duizenden stoffige steegjes waar het krioelt van de riksja’s, souvenirstalletjes, kleurige vlaggetjes, verkopers, taxi’s, wierookstokjes en zo nu en dan een koe… De plaatselijke muziek gonst hier de hele dag doorheen de krakerige boksen en het verkeer is hier echt verschrikkelijk! Kathmandu is jammer genoeg 1 van de meest vervuilde steden ter wereld… Dat zie je aan de lucht, de rivieren, de straten… Een “stofvodje” in de bagage is dus een absolute aanrader (helpt niet alleen tegen het stof, maar ook tegen ellendige geuren waar je wel eens door moet!)

Zonder “stofvod” maar gewapend met zakdoek en sjaal trokken we de stad in… klaar om de 5 meest roemrijke curiositeiten te teisteren (alle 5 staan ze op de lijst van Unesco Werelderfgoed) namelijk; Durbar Square, Monkey Temple (Swayambhunath), Hindu Temple (Pashupatinath), Boudha Stupa (Bodhnath) en Patan Durbar Square. We werden herhaaldelijk verrast, vergast, belogen en bedrogen… Volledig berust in ons lot, kon Kathmandu ons desalniettemin steeds meer en meer bekoren.

Een aangename dag in Kathmandu kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:
7u: de plaatselijke wekdienst (in ons geval een cd-winkel om de hoek) zet de dag in met de grootste Nepalese hit (Om manipadme hum). Deze dienstverlening is, hoe is het toch mogelijk, volledig gratis (een prijsbespreking is dus niet nodig!)
7u30: een koude douche… warm water is soms ook verkrijgbaar, na een prijsbespreking uiteraard!
8u: verkwikkend ontbijt dat meestal bestaat uit eieren of een soort pannenkoek (een boke met choco kennen ze hier blijkbaar niet…) Liefhebbers kunnen al onmiddellijk kiezen voor het eerste bordje rijst…
8u30: de eerste prijsdiscussie van de dag (die taxichauffeurs overdrijven echt altijd)
8u35: de eerste file + stoflong van de dag (eventueel in combinatie met een korte prijsdiscussie…)
9u: afwimpelen die handel (neen, ik heb geen tijgerbalsem nodig en ook geen bruine bananen, een fluit, armbanden, marihuanna, een gids, etc…)
9u10: de tweede stoflong van de dag
9u15: tempels, gompa’s, stupa’s, …(en ja, ook hier kan je al eens discussiëren over de prijs!)
11u: theekransje tijdens bespreking van de trekking bij plaatselijk agentschap (hou de prijs in je achterhoofd!)
11u45: het eerste bordje heerlijke rijst (kan natuurlijk worden gecombineerd met groentjes, kip, een beetje vlees… doe maar eens zot!)
13u: nog wat discussiëren over de prijzen, nog wat afwimpelen en nog wat stof binnen doen
14u: tempels, gompa’s, stupa’s… (denk aan die prijzen!)
16u: relaxen op een plaatselijk terras met in de hand het eerste (stoffige) flesje San Miguel
17u30: prijsdiscussie numero 2567
17u53: neen, wij hebben nog steeds geen tijgerbalsem nodig… en ook geen fluit!
18u15: doe ons voor de verandering maar eens een bordje rijst!
18u30: dagelijkse elektriciteitspanne, de kaarsen mogen aanrukken.
18u45: kuieren doorheen Thamel (uiteraard met inbegrip van enkele stoflongen, de nodige prijsdiscussies en nog wat afwimpelwerk …)
22u: alles is dicht… de bars, cybercafe’s, winkeltjes en ook onze longen!
22u01: de laatste poging tot afdingen met de lokale taxichauffeur
22u30: volledig knock out! Een dagje Kathmandu is inspirerend doch vermoeiend…

Enige overeenkomst met iemand anders z’n daginvulling, berust op volledig toeval!

 

 

5 Responses

 1. Lie says:

  Weeral superleuke foto’s en verhalen!!
  En jullie zien er allebei fantastisch goed uit, duidelijk aan het genieten!!
  Maar verdekke, in 4 maanden zijn wij nog geen enkel echt Belgisch frietkot tegengekomen!! Sjansaars!! 🙂
  Kijk er al naar uit jullie binnen een kleine 2 maanden nog eens dicht tegen mijne callee te trekken!!
  Doet da nog goe eh schatjes!
  XXX

 2. ma en pa says:

  AL TWEE MAANDEN ONDERWEG EN AL ZOVEEL MOOIS GEZIEN WAT GAAN JULLIE NOG ALLEMAAL BELEVEN ?MAAR JULLIE GENIETEN EN DAT IS VOOR ONS HET BELANGRIJKSTE ! EN WAT ZIJN WE TROTS OP DIE OP DIE MOOIE FOTO S EN DIE MOOIE UITLEG DIE JULLIE ZOMAAR UIT JULLIE MOUW SCHUDDEN . LIEVE GRTJS EN DIKKE ZOEN !!!SEE YOU SOON ON SKYPE ? MORGEN??

 3. rozan says:

  Liefste peter en zotte tante Evy!!

  Intussen kan ik al kressen gelijk de beste! Ik vertel de hele dag door!
  Je laat maar weten wanneer we jullie nog eens op skype zien en dan zal ik mijn best eens doen. Ge zult al heel wa talen gehoord hebben de laatste 2 maanden, die ge mss ook nie kunt verstaan! Dus vooral knikken en iets terugzeggen als we elkanders zien he 😉

  Toch zalig als je niet moet werken he :-)! Genieten genieten genieten, want de tijd die vliegt als je het goed hebt!

  Weet dat we jullie ongelooflijk graag zien.
  Wij zitten hier vaak te gieren van het lachen. Al is het maar om ons Rozan bezig te zien. Ze vindt jullie foto’s ook geweldig. Bij de papa voor de laptop is haar favoriete activiteit.

  We denken veel aan jullie! Vooral op de familiefeestjes missen we jullie aanwezigheid. Maar we eten en drinken er niet minder om, door onze spijt!
  Laat alle lekkere gerechtjes jullie ginderst nog smaken.
  En bij jullie thuiskomst zullen wij zorgen voor wat Belgische kost.
  Wie weet als jullie braaf zijn brengt de sint wel een frietje met de post. 🙂

  Dikke dikke x ROZAN
  En een dikke knuffel van ons!

 4. Bries Mia says:

  Hoi Evy en Yves, ik heb via Ely op fcb jullie blog gevonden en ben helemaal verloren. Prachtige verhalen en fantastische foto’s.Zo te zien en te horen , genieten jullie echt. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan van afzien. Verzorg jullie toch maar goed en geniet er nog volop van. We zullen jullie missen op het kerstfeest van de familie Voet.Grts Mia

Leave a Reply


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.