Great walks!

Doorheen NZ kruisen duizenden kilometers wandelpaden. De ene al wat moeilijker, langer, schoner dan de andere… maar er is voor ieder wat wils! Van al deze ‘hikes’ steken er 9 boven uit (the great walks); omwille van de staat van de paden, de aanwezige hutten en, allicht, de prachtige passages! 2 ervan, ‘The Keppler’ en ‘The Routeburn’ stonden nog op het verlanglijstje… Voor ons de laatste kans in NZ om “het vuur uit ons sloffen te lopen”…

Niks dan mooie herinneringen aan de ‘Tongariro Circuit’ en ‘Abel Tasman’; de 2 great walks die we eerder al tot een goed einde brachten (waarvan eentje met de kajak). Misschien daarmee juist, dat we hongerden naar meer… Het opzet was aanvankelijk om de Milford Track te stappen… Het is de populairste trekking in NZ, wat maakt dat je hiervoor al maanden en maanden en maanden op voorhand moet boeken… Daar hadden wij 2 koekenbakkers natuurlijk weer geen rekening mee gehouden! Maar soit, naderhand bekeken… al goed; de prijzen voor deze 4-daagse tocht swingen hier echt de pan uit!

Ook bij de andere ‘great walks’ zijn de prijzen vaak pittiger dan de klim zelf… Je kan niet zomaar overal kamperen, dus bijwijlen moet je slapen in een hut… Een nachtje in de hut koste ons 116NZD (zo’n 73 euro) en daar zit geen ontbijt of douche bij inbegrepen… louter een plastieke matraske met 40 snurkers in een zaal! De meest gepeperde kost is echter vaak het vervoer… de wandelingen zijn niet altijd circulair en dus moet je van het eindpunt terug naar het startpunt geraken (waar de ‘ultimo cheapo’ wacht). Wanneer je de “Heaphy track” doet, is dit bv. het goedkoopste met een prive-vliegtuig… Ook de ‘Routeburn’ is geen ‘loop’ en reizen van punt a naar punt b, kost hier al gauw zo’n 150euro… Na een helder moment, zagen we toch een oplossing… Het kwam er op neer dat we 2 dagen langer moesten wandelen; (de ‘caples track’) maar zo reduceerden we de vervoerskost tot 20euro!!

Waar het dus op neerkomt… we zijn nog eens gaan ‘trampen’! De eerste aanzet was de ‘Kepler track’; een 4-daagse hike, die wij (naar het grote voorbeeld van Stijnos en Ellentje) in 3 dagen deden… Dag 1 en dag 3 zijn op zich niet zo speciaal; je wandelt wat door het plaatselijke bos! Maar dag 2 is meer dan verrassend! Het gaat wat op en neer over bergrichels en je hebt er uitstekende uitzichten over het landschap, het gebergte, de fjorden,… Het enige wat nog ontbrak was Aragorn & Legolas! Sinds hun pensioen, kom je ze blijkbaar ook niet gemakkelijk meer tegen… De laatste dag moesten we ons reppen om bijtijds terug in Te Anau te zijn. Er stond immers nog een lange rit op het programma, richting Glenorchy, waar we een dag later zouden starten aan de ‘Caples Track’… Via de ‘Caples’ vallei stapten we richting het startpunt van de ‘Routeburn’. Ook hier is dag 2 den topdag; met schoon panorama’s, schoonder panaroma’s en geweldig schoon panorama’s!

Aja, nog een kleine voetnoet voor Stijnos en Ellentje!! We hebben onze wandeltijd van de Kepler getimed… blijkbaar net 1 minuutje onder jullie recordtijd! 🙂

 

2 Responses

  1. Thomas says:

    Ja seg, ik moet sebiet echt nog gaan toegeven dat het daar schoner is dan Corsica…
    Ooh ja, ik heb de schildpad gezien 😉

  2. ma en pa says:

    Aan enkele foto s te zien is het hoog tijd dat jullie andere continenten gaan opzoeken ! Hopelijk mogen jullie het land uit met zo n face !?

Leave a Reply


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.